سفالکسین ۵۰۰ برای سرماخوردگی و همچنین درمان بسیاری از بیماری های باکتریایی به کار می رود.
سفالکسین ۵۰۰ یا Cefalexin دارویی برای متوقف کردن رشد باکتریها و برخی عفونتها مخصوصا عفونتهای پس از عمل جراحی و دندان پزشکی است. با خبرگزاری سلامت همراه باشید تا با دیگر موارد کاربرد و عوارض جانبی این دارو آشنا شوید.
کپسول سفالکسین ۵۰۰ چیست؟
کپسول سفالکسین ۵۰۰ (Cefalexin) رشد باکتری ها را متوقف می کند. البته این دارو عفونت های ویروسی (نظیر آنفولانزا و سرماخوردگی) را درمان نمی کند. پس به اشتباه این دارو را مصرف نکنید. ولی سفالکسین از عفونت هایی که به دنبال عمل های جراحی و دندانپزشکی اتفاق می افتد، جلوگیری خواهد کرد.
سفالکسین و نامهای تجاری آن
این دارو تحت نامهای تجاری Biocef، Keflex، Panxinie و Zartan به فروش میرسد.
سفالکسین و نحوه مصرف آن
آنتی بیوتیک ها را مطابق دستور پزشک مصرف کنید و دوره ی درمان را تا برطرف شدن علایم و بهبودی کامل ادامه دهید. در صورت عدم تکمیل دوره مصرف آنتی بیوتیک همچون کپسول سفالکسین ، ممکن است باکتری به صورت کامل از بین نرفته و به احتمال زیاد برای شما مقاومت میکروبی در پی داشته باشد. مقاومت میکروبی از جمله مشکلات جهانی است که به سرعت در حال افزایش است و در صورتی که مصرف بی رویه و نامناسب آنتی بیوتیک ها همچون سفالکسین در دنیا ادامه پیدا کند با معضل حیاتی رو به رو می شویم. زمانی که داروها بدون تجویز پزشک و به صورت خودسرانه و نامناسب مصرف می شوند نه تنها برای بیمار اثر مطلبی به جای نمی گذارند. بلکه منجر به عدم ریشه کن شدن بیماری و مقاوم شدن باکتری های باقی مانده در بدن به دارو همچون سفالکسین می شوند. این مسئله موجب ایجاد نسل جدید و مقاومت تری از میکروب ها به دارو شده که به سادگی به آنتی بیوتیک ها همچون سفالکسین پاسخ نمی دهند. از آنجایی که عموما عفونت ها مسری هستند مصرف بی رویه و خود سرانه آنتی بیوتیک ها نه تنها برای فرد بیمار بلکه برای سایر افراد جامعه مشکل آفرین می شود .
مقدار مصرف مناسب عفونت شما توسط پزشکتان مشخص می شود، معمولاً این دارو بصورت ۴ کپسول در روز(هر ۶ ساعت ۱ عدد) تجویز می شود . در صورتی که فرم مایع خوراکی سفالکسین برای کودکتان تجویز شده است، مقدار مصرف با توجه به سن و وزن محاسبه می شود .در این موارد در هر نوبت مصرف دارو لازم است مقدار دارو را به دقت اندازه گیری نمایید و دقیقاً به اندازه ی تجویز شده به کودک بدهید.
معمولا درمان با این دارو ۵ تا ۷ روزه می باشد اما پزشک شما طول دوره درمان با سفالکسین را مشخص می کند و شما حتما باید تا انتهای دوره ی درمان، دارو را بصورت منظم مصرف نمایید.
سفالکسین ۵۰۰ و فارماکوکینتیک
غذا جذب سفالکسین را به تأخیر می اندازد، ولی مانع جذب آن نمی شود. این دارو به گونه ای است که به دنبال مصرف خوراکی به سرعت و به طور کامل از دستگاه گوارش جذب میشود. درباره دفع این دارو هم باید گفت که سفالکسین عمدتاً به صورت تغییر نیافته در ادرار و از طریق ترشح لولهای در کلیه و فیلتراسیون گلومرولی دفع می شود.
موارد مصرف کپسول سفالکسین ۵۰۰
- درمان عفونت های مفاصل و استخوان
- عفونت های مجاری تناسلی با سفالکسین
- زرد زخم
- عفونت گوش میانی
- فارنژیت باکتریایی یا گلودرد
- عفونت های پوست و بافت ها با سفالکسین
- عفونت های باکتریایی مجاری ادراری
سفالکسین و نکات مهم آن
قبل از مصرف این دارو در موارد زیر با پزشک مشورت کنید:
- حساسیت به پنی سیلین ها و سایر مشتقات آن ، پنی سیلامین و یا سفالوسپورین ها
- حاملگی
- در زمان شیردهی برای مصرف کپسول سفالکسین با پزشک مشورت نمایید.
- مصرف داروهای دیگر
- وجود بیماری های دیگر به ویژه سابقه بیماری های خونریزی دهنده ، بیماری های معدی – رودی همچون کولیت ، نقص عمل کبدی یا کلیوی.
- در صورت وجود ناراحتی های گوارشی برای کاهش تحریک دارو را با غذا میل نمائید.
- دوره درمان با سفالکسین را به ویژه در عفونت های استرپتوکوکی تکمیل کنید.
- دارو را به طور منظم و در فواصل زمانی مشخص مصرف کنید.
- در صورت فراموش کردن یک نوبت مصرف کپسول سفالکسین به محض به یاد آوردن آنرا مصرف کنید. ولی چنانچه زمان مصرف دوز بعدی فرا رسیده است، آنرا مصرف نکنید و دوز بعدی را دو برابر ننمایید.
سفالکسین و دوز مصرف
میران دوز مصرفی سفالکسین و نحوه مصرف آن به فاکتورهایی مانند قد، وزن و سن و همچنین میزان پاسخگویی بدن شما بستگی دارد. ممکن است پزشک برای افراد مختلف، دوزهای مختلفی از سفالکسین 500 تجویز کند. اما عموما این دارو به صورت زیر نسخه میشود:
- بزرگسالان: ۲۵۰ میلی گرم تا ۱ گرم هر ۱۲ ساعت.
- نوزادان ۱ ماهه و کودکان تا ۱ سال سن mg/kg۵/۱۲-۲۵/۶ هر ساعت.
- در کودکان با وزن kg۴۰ mg۲۵۰ تا ۱ گرم سفالکسین هر ۶ تا ۱۲ ساعت.
- در کودکان ۱ ساله و بالاتر و با وزن بالاتر از kg۴۰ ،mg/kg۲۵- ۲۵/۶ هر ۶ ساعت یا mg/kg۵۰ – ۵/۱۲ هر ۱۲ ساعت.
سفالکسین و عوارض جانبی
ممکن است مصرف سافلکسین با عوارض جانبی همراه باشند. این عوارض جانبی در موارد نادر رخ میدهند. اما آشنایی با آنها به شما کمک میکند تا در صورت بروز آنها را شناسایی و از آنها جلوگیری کنید.
- عوارض مصرف سفالکسین در بیماری های ادراری ـ تناسل: خارش دستگاه تناسلی، کاندیدیازیس، واژینیت، نفریت بینابینی.
- عضلانی- اسکلتی: آرتریت، درد مفصل.
- پوست: بثورات اریتماتو و پاپولی، کهیر.
- عوارض کپسول سفالکسین در بیماری های خون: ائوزینوفیلی، نوتروپنی، ترومبوسیتوپنی.
- اعصاب مرکزی: سرگیجه، سردرد، آژیتاسیون، گیجی، خستگی، توهم.
- دستگاه گوارش: تهوع، کاندیدیای دهان، اسهال، التهاب زبان، اختلال گوارشی، کرامپهای شکمی، خارش مقعد، گاستریت.
دیگر عوارض جانبی سفالکسین ۵۰۰
- کپسول سفالکسین ۵۰۰ Cefalexin و کلا داروی سفالکسین مانند هر داروی دیگری عوارض خاص خود را دارد.
عوارض با شیوع کمتر یا به ندرت
- درد و کرامپهای شکمی یا معدی
- حساسیت غیر عادی شکمی
- اسهال (آبکی و شدید نیز گاهی خون آلود)، تب ، خونریزی غیر عادی و یا خونمردگی.
سفالکسین و عوارض شایع
شامل عوارض معدی – رودی (کرامپهای شکمی، اسهال خفیف، تهوع یا استفراغ )، سردرد، خارش نواحی مقعدی – تناسلی، قرمزی دردناک دهان یـا زبان می باشد که در صورت ادامه یافتن یا بدتر شدن با پزشک مشورت کنید.
جایگزین کپسول سفالکسین
برخی از آنتی بیوتیکهایی که میتوانند جایگزین این دارو باشند، شامل موارد زیر هستند:
- نیتروفورانتویین
- الیدیکسیک اسید
- کوتریموکسازول
البته به شدت توصیه میشود تا این دارو را به صورت خودسرانه با داروی دیگری جایگزین نکنید. تنها با مشورت پزشک و تحت نظارت او میتوانید بدون عوارض جانبی احتمالی داروی دیگری مصرف کنید.
شرایط نگهداری سفالکسین
- دارو را دور از دسترس کودکان نگه دارید.
- دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه دارید.
- فرم سوسپانسیون دارو را پس از تهیه، حداکثر تا ۱۴ روز در یخچال میتوان نگهداری کرد.
کپسول سفالکسین برای عفونت واژن
همانطور که پیشتر ذکر شد این دارو برای درمان عفونت ادراری، عفونت واژن، عفونت گلو و عفونت دندان مورد استفاده قرار میگیرد. بنابرین یکی از کاربردهای کپسول سفالکسین درمان عفونت واژن است. میزان دوز مصرفی و نحوه مصرف این دارو را پزشک با توجه به شرایط شما تعیین میکند.
کپسول سفالکسین مفید است یا مضر ؟
سفالکسین همانند دیگر داروها در صورتی که تحت نظارت پزشک و به صورت درست مصرف شود نه تنها ضرری برای شما ندارد، بلکه برای درمان عفونتها و در نتیجه بیماریها و شرایط پزشکی شما نیز مفید است. توصیه میشود کپسول سفالکسین را تنها با دستور پزشک مصرف کرده و از مصرف خودسرانه برای خوددرمانی جدا خودداری کنید.
مطالعه این مطلب نیز به شما پیشنهاد می شود: نوافن چیست؟ از نحوه مصرف تا عواض آن
نظر شما